Σελίδες

Κυριακή 20 Ιουλίου 2014

Διαδραστική Εφαρμογή Εκμάθησης Της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας


Το Ειδικό Γυμνάσιο - Λύκειο Κωφών και Βαρήκοων Θεσσαλονίκης έχει δημιουργήσει μια online διαδραστική εφαρμογή τύπου Λεξικού Νοηματικής Γλώσσας. Το λεξικό Νοηματικής Γλώσσας μπορείτε να το βρείτε στην ιστοσελίδα του σχολείου. Η διαδραστική εκπαιδευτική εφαρμογή υλοποιήθηκε από τον καθηγητή πληροφορικής του Ειδικού Γυμνασιού - Λυκείου ΕΑΕ Κωφών & Βαρηκόων Θεσσαλονίκης Χαράλαμπο Αλατζιά.


Σε ποιούς απευθύνεται η εφαρμογή
1. Σε παιδιά κωφά ή βαρήκοα μικρής ηλικίας, τα οποία δεν γνωρίζουν ανάγνωση και κατ’ επέκταση στους γονείς τους. Με το λεξικό αυτό θα έχουν ένα διαδραστικό - εποπτικό εργαλείο στην διάθεσή τους, το οποίο θα τους βοηθήσει να μάθουν και να δουλέψουν με το βασικό λεξιλόγιο της Νεοελληνικής Γλώσσας, καθώς και με τον τρόπο με τον οποίο η κάθε λέξη αποδίδεται σε γραπτό λόγο, προφορικό λόγο και στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (ΕΝΓ). Σημαντικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά αυτά θα δουλέψουν, παίζει η σύνδεση της κάθε λέξης με μία αντιπροσωπευτική εικόνα.

2. Σε άτομα Κωφά ή Βαρήκοα μεγαλύτερης ηλικίας. Στα άτομα αυτά δίνεται η δυνατότητα να εξασκηθούν στον τρόπο με τον οποίο αποδίδονται, είτε σε γραπτό λόγο, είτε σε προφορικό λόγο, είτε σε Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (ΕΝΓ), ένα σύνολο από λέξεις του συγκεκριμένου λεξικού.

3. Σε ακούονται παιδιά μικρή ηλικίας. Με το λεξικό αυτό θα έχουν ένα πολυμεσικό - εποπτικό εργαλείο στην διάθεσή τους, το οποίο θα τους βοηθήσει να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιό τους, καθώς έχουν την δυνατότητα κάνοντας χρήση των επιλογών εικόνα και ήχος κάθε λέξη να αποδίδεται με εικόνα, ΓΡΑΠΤΟ και ΠΡΟΦΟΡΙΚΟ ΛΟΓΟ.

4. Σε ακούοντα άτομα που ενδιαφέρονται να μάθουν νοηματική. Το λεξικό αυτό θα αποτελέσει ένα βασικό εργαλείο μελέτης και αναφοράς, για τα πρώτα τουλάχιστον βήματά τους στον χώρο της ΕΝΓ.

5. Σε οποιοδήποτε άτομο, το οποίο δεν γνωρίζει νοηματική γλώσσα. Με το λεξικό αυτό θα του δοθεί η δυνατότητα να κατανοήσει και να αντιληφθεί τον τρόπο επικοινωνίας των κωφών και βαρήκοων.

ΠΗΓΗ : www.noesi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου