Οι τεχνικές της αισθητηριακής ολοκλήρωσης βοηθούν τα παιδιά να εστιάζουν την προσοχή τους σε μια δραστηριότητα, να μαθαίνουν και να ανταποκρίνονται καλύτερα σε νέα ερεθίσματα.
Βοηθούν, όμως, και στον ύπνο. Ακολουθούν κάποιες ιδέες για την εφαρμογή των αρχών της αισθητηριακής ολοκλήρωσης που βοηθούν τα παιδιά να κοιμούνται άνετα και εύκολα.
Προσοχή στα υφάσματα
Πιθανώς, η υφή του σεντονιού και της πιτζάμας ή οποιουδήποτε υλικού που έρχεται σε επαφή με το δέρμα του παιδιού σας δυσκολεύει το παιδί να κοιμηθεί. Ακόμη και οι ραφές στα πατουσάκια (ολόσωμες πιτζάμες) μπορεί να ενοχλούν. Διαλέξτε διαφορετικά υφάσματα, όπως φανελένια σεντόνια και πυτζαμάκια από φλις αν το παιδί σας προτιμάει τις μαλακές υφές.
Προσοχή στο φωτισμό
Τα δωμάτια με πολύ δυνατό ή χαμηλό φωτισμό δυσκολεύουν στον ύπνο. Τα φώτα του δρόμου ή άλλες εξωτερικές πηγές φωτισμού μπορούν να κρατήσουν το παιδί σας ξύπνιο. Το ίδιο ισχύει και για δωμάτια σκοτεινά και τρομακτικά.
Μασάζ πριν την ώρα του ύπνου
Ένα μασάζ χαλαρώνει τα περισσότερα παιδιά. Χρησιμοποιήστε λοσιόν, τρίψτε την πλατούλα του παιδιού ή ασκήστε ελαφριά πίεση μέχρι να χαλαρώσει.
Αποφύγετε δραστηριότητες με πολλά ερεθίσματα και σωματική επαφή
Το γαργαλητό, τα χοροπηδητά εδώ και κει, και άλλα ανάλογα παιχνίδια θα ξυπνήσουν το παιδί σας. Ασχοληθείτε με αυτές τις δραστηριότητες νωρίτερα μέσα στη μέρα.
Προετοιμάστε το σκηνικό πριν έρθει η ώρα του ύπνου
Χαμηλώστε τα φώτα και μειώστε τους θορύβους μέσα στο σπίτι, μια ώρα περίπου πριν το παιδί σας πάει για ύπνο. Ο ύπνος θα έρθει στο παιδί σας αργά και φυσικά.
Σνακ για μασούλημα πριν τον ύπνο
Κουλούρια ολικής άλεσης ή τρόφιμα χαμηλά σε ζάχαρη που θέλουν λίγο παραπάνω και σταθερό μασούλημα φαίνεται πως ηρεμούν τα παιδιά.
Βρείτε την ισορροπία στους ήχους
Κάποια παιδιά παραμένουν ξύπνια από τους ήχους μέσα στο χώρο τους, ενώ άλλα κοιμούνται καλύτερα με τον ήχο ενός ανεμιστήρα σε λειτουργία (λευκός θόρυβος).
Φτιάξτε μια καλή βάση
Το στρώμα του παιδιού μπορεί να είναι πολύ σκληρό, άβολο, μη ελαστικό ή χωρίς στήριξη. Οι κουκέτες, συχνά, δεν έχουν και τα καλύτερα στρώματα. Μπορείτε να βάλετε στρώσεις από μαλακά καλύμματα κάτω από το σεντόνι ή να επενδύσετε σε ένα ενισχυμένο και καλό στρώμα.
Φροντίστε για τη σωστή θερμοκρασία του δωματίου
Τα περισσότερα παιδιά κοιμούνται καλύτερα αν είναι στα ζεστά, ωστόσο, η ιδιαίτερα αυξημένη θερμοκρασία μπορεί να τα δυσκολεύει να αποκοιμηθούν.
Μπανάκι πριν τον ύπνο – ή και όχι
Οι περισσότεροι από εμάς θεωρούμε πως ένα μπάνιο πριν τον ύπνο θα νυστάξει το παιδί μας. Εξαρτάται, όμως, από το παιδί. Το ζεστό νερό ηρεμεί ένα παιδί και το προετοιμάζει για τον ύπνο. Σε άλλες περιπτώσεις, το παιδί αντιδράει. Για παράδειγμα, αν δεν αρέσει στο παιδί σας η ώρα του μπάνιου ή και το λούσιμο, τότε ένα βραδινό μπάνιο θα το ξυπνήσει. Πολλά παιδιά θεωρούν το μπάνιο ώρα παιχνιδιού μιας και απολαμβάνουν το πλατσούρισμα μέσα στο νερό. Αν το μπάνιο ξυπνάει το παιδί σας, φροντίστε να το κάνετε νωρίς μέσα στη μέρα.
Χρησιμοποιήστε βάρος
Μερικά παιδιά χαλαρώνουν και κοιμούνται καλύτερα αν σκεπάζονται από βαριές κουβέρτες. Μπορείτε να αγοράσετε βαριές κουβέρτες, να χρησιμοποιήσετε βαριά sleeping bags ή απλά να βάλετε κουβέρτες τη μία πάνω στην άλλη. Μη ξεχάσετε να ρυθμίσετε τη θερμοκρασία του δωματίου για να εξισορροπήσετε την κατάσταση.
Σκεπάστε τα καλά
Για παρόμοιους λόγους, κάποια παιδιά προτιμούν τα σεντόνια και τις κουβέρτες τυλιγμένα σφιχτά γύρω τους και ασφαλισμένα στην άκρη του στρώματος. Η απαλή πίεση ανακουφίζει πολλά παιδιά ενώ άλλα αισθάνονται παγιδευμένα και προτιμούν να κοιμούνται χωρίς σκεπάσματα.
Παρατηρήστε το παιδί σας και τα γούστα του
Σκεφτείτε ποιο είναι το περιβάλλον που ηρεμεί το παιδί σας στην διάρκεια της μέρας και ενσωματώστε στοιχεία στο χώρο του ύπνου. Αν το παιδί σας αντιδράει στα πολλά ερεθίσματα, κρατήστε την κρεβατοκάμαρά του τακτοποιημένη και χωρίς πολλά αντικείμενα εδώ και κει. Αν ενοχλείται από τη ζέστη, φροντίστε η θερμοκρασία στο δωμάτιο να είναι πιο χαμηλή από τη θερμοκρασία στο υπόλοιπο σπίτι. Προσέξετε τι συμβαίνει γύρω σας και όταν το παιδί σας είναι ήρεμο και χαλαρό στην διάρκεια της μέρας και ενσωματώστε αυτά τα στοιχεία στη βραδινή σας ρουτίνα.
ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ
ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I.
www.anaptixipaidiou.gr
ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΑΙΔΙΟΥ : ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΩΣ ΜΕΣΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου