Τί είναι οι συμπιέσεις των αρθρώσεων;
Οι συμπιέσεις αρθρώσεων, δίνουν ιδιοδεκτική εισροή στις αρθρώσεις του παιδιού ( ώμους, αγκώνα, καρπό, δάκτυλα κ.λ.π.). Η ιδιοδεκτικότητα αφορά την φυσιολογική αισθητηριακή εισροή απο τις αρθρώσεις, τους μύες και τα κόκαλα μας, η οποία στη συνέχεια προκαλεί χημικές, βιολογικές και φυσικές αλλαγές στο σώμα. Το σώμα μας χρειάζεται ιδιοδεκτική εισροή για να αναπτύξει ενημερότητα σώματος, οργάνωση σώματος, στασική ασφάλεια. Όταν το σώμα μας είναι καλά οργανωμένο, τότε, μπορεί να "ηρεμήσει" και να διαχειριστεί το άγχος με ένα πιο αποτελεσματικό τρόπο.
Επιπλέον, οι συμπιέσεις συμπεριλαμβάνουν το ανθρώπινο άγγιγμα, το οποίο διευκολύνει την έκκριση ντοπαμίνης και νεροπινεφρίνης. Η ντοπαμίνη και η νεροπινεφρίνη, είναι δύο νευροδιαβιναστές, που ευθύνονται για την διάθεση μας, για τα κίνητρα μας, το επίπεδο άγχους και την μείωση της κατάθλιψης. Έτσι, κάνοντας τις συμπιέσεις στις αρθρώσεις, παρέχετε στο παιδί όχι μόνο ιδιοδεκτική αλλά, επίσης, απτική αισθητηριακή εισροή. Αυτό θα σας βοηθήσει να δώσετε τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά οφέλη αλλά επιπλέον, θα ενισχύσει την σχέση σας με το παιδί, αφού θα κάνετε μαζί μία χαλαρωτική δραστηριότητα.
Πότε να κάνω τις συμπιέσεις;
Οι συμπιέσεις γίνονται για να βοηθήσετε το παιδί να ηρεμήσει και μπορείτε να τις κάνετε αρκετές φορές μέσα στην ημέρα αν το κρίνετε απαραίτητο. Παρακάτω θα δείτε μερικές προτεινόμενες στιγμές, μέσα στο εικοσιτετράωρο:
· Πριν μπει το παιδί σε ένα αγχωτικό περιβάλλον π.χ. σχολείο, γυμναστήριο κ.λ.π.
· Πριν πάει στο κρεβάτι του.
· Πριν να κάνει τις ασκήσεις του.
· Πριν το παιδί να δώσει ένα τεστ ή μία εξέταση στο σχολείο.
· Κατά την διάρκεια μίας καθημερινής αισθητηριακής δίαιτας.
· Όταν το παιδί έχει διεγερθεί πολύ και φαίνεται ότι δεν μπορεί να μείνει ήσυχο.
· Όταν δυσκολεύεται στην εστίαση της προσοχής.
· Χρησιμοποιήστε τες για να διατηρήσετε υγιείς συμπεριφορές, κίνητρα και την προσοχή του.
Ποια παιδιά ωφελούνται απο τις συμπιέσεις;
Παιδιά όλων των ηλικιών και δεξιοτήτων μπορούν να ωφεληθούν από τις συμπιέσεις, ιδιαίτερα όμως παιδιά με τις ακόλουθες διαγνώσεις:
· Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής-Υπερκινητικότητα.
· Διαταραχές Αισθητηριακής Επεξεργασίας.
· Αυτισμό.
· Παιδιά με έντονο άγχος, συμπεριφορικά ή συναισθηματικά προβλήματα.
Πώς γίνονται οι συμπιέσεις;
Στο ακόλουθο βίντεο μπορείτε να πάρετε μία ιδέα για το πώς γίνονται οι συμπιέσεις. Να τονιστεί οτι για να τις κάνετε σε κάποιο παιδί θα πρέπει να έχετε εκπαιδευτεί σε αυτή τη μέθοδο ή να είστε θεραπευτής, να είστε προσεχτικοί, και φυσικά να βλέπετε την αντίδραση του παιδιού.
ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ
ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I.
www.anaptixipaidiou.gr
ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΑΙΔΙΟΥ : ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΩΣ ΜΕΣΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου