1. Καθίστε απέναντι από το παιδί με τα πόδια σας να δημιουργούνε ένα V . Ενώστε τις πατούσες σας και πιέστε έναντι στο παιδί. Πιάστε τα χέρια του παιδιού και μπορείτε να τραγουδάτε παρέα π.χ. το «βγαίνει βαρκούλα του ψαρά». Ανάλογα με το τι ερέθισμα θέλουμε να δώσουμε στο παιδί αυξάνουμε ή μειώνουμε την ταχύτητα της κίνησης. Αν θέλουμε να το διεγείρουμε – «ξυπνήσουμε» τότε οι κινήσεις μας είναι απότομες και γρήγορες. Αν θέλουμε να το «χαλαρώσουμε» τότε οι κινήσεις μας είναι απαλές και ρυθμικές
2. Ξαπλώστε με την πλάτη στο πάτωμα, τα γόνατα φέρτε τα στο στήθος και οι αστράγαλοι σας να είναι κολλημένοι. Το παιδί ξαπλώνει με την κοιλιά του στις γάμπες του γονέα. Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να δώσετε διάφορα αιθουσαία ερεθίσματα στο παιδί. Όπως γραμμικό ερέθισμα δηλαδή πάνω κάτω ή αριστερά – δεξιά ή μπρος – πίσω. Ανάλογα με το τι θέλουμε να πετύχουμε στο επίπεδο διέγερσης του παιδιού, δίνουμε και την αντίστοιχη ταχύτητα. Γρήγορα και απότομα για να το «ξυπνήσουμε» και ρυθμικά, απαλά για να το «χαλαρώσουμε». Στο τέλος προσφέρεται μία σφιχτή αγκαλιά στο παιδί.
3. Ξαπλώστε με την πλάτη στο πάτωμα, λυγίστε τα γόνατα ενώ οι πατούσες κοιτάνε προς το ταβάνι. Πιάστε το παιδί από τα χέρια και ακουμπήστε τις πατούσες σας στα ισχία του. Κάντε το παιδί «αεροπλανάκι». Αυξομειώστε τις θέσεις, την ταχύτητα και το ύψος ανάλογα με το τι θέλετε να επιτύχετε.
4. Καθίστε σε τετραποδική θέση και ζητήστε από το παιδί να σκαρφαλώσει στην πλάτη σας. Ζητήστε του να κρατιέται από την πλάτη σας η από ένα σκοινί που έχετε περάσει στο στήθος σας. Δώστε το αντίστοιχο ερέθισμα σε ταχύτητα και ένταση. Εάν θέλετε να το «ξυπνήσετε» τότε προχωρήστε γρήγορα απότομα και αλλάξτε κατευθύνσεις. Εάν θέλετε να το «χαλαρώσετε» τότε περπατήστε αργά ρυθμικά και όχι ακανόνιστα.
5. Καθίστε σε ένα χαμηλό σκαμπό και βάλτε το παιδί να κάτσει στα γόνατα σας κοιτώντας σας στα μάτια. Κάντε απότομες κινήσεις πάνω κάτω ή ρίξτε το παιδί προς τα πίσω εάν θέλετε να το «ξυπνήσετε». Κάντε ρυθμικές και χαλαρωτικές κινήσεις εάν θέλετε να το «χαλαρώσετε».
6. Πιάστε το παιδί από τα πόδια και ζητήστε του να περπατήσει μία διαδρομή με τα χέρια. Εάν το παιδί είναι μικρό ή δυσκολεύεται πιάστε το παιδί από τα ισχία κοντά στη λεκάνη. Αν το παιδί είναι εξοικειωμένο πιάστε το από τους αστραγάλους. Περπατήστε με γρήγορο και έντονο ρυθμό εάν θέλετε να «ξυπνήσετε» το παιδί. Με ρυθμό και μικρή ταχύτητα εάν θέλετε να το «χαλαρώσετε».
7. Ζητήστε από το παιδί να σκαρφαλώσει στην πλάτη σας ή καθοδηγήστε το παιδί με τα χέρια σας για να σκαρφαλώσει. Το παιδί πρέπει να βρίσκεται σε ύψος ώστε να είναι πιο εύκολο να πιαστεί από την πλάτη σας. Δώστε το αντίστοιχο ερέθισμα σε ταχύτητα και ένταση ανάλογα με το τι θέλετε σε σχέση με το επίπεδο διέγερσης τους παιδιού σας. Γρήγορες, απότομες κινήσει και αλλαγές της κίνησης για να «ξυπνήσετε» το παιδί. Ενώ ρυθμικές και απαλές κινήσεις για να το «χαλαρώσετε».
8. Ζητήστε από παιδί να πατήσει πάνω στα πόδια σας ενώ του κρατάτε τα χέρια και το κοιτάτε. Χορέψετε μαζί και δώστε του το αντίστοιχο ερέθισμα σε ένταση, ρυθμό και ταχύτητα.
9. Σταθείτε μπροστά από το παιδί. Κρατήστε του τα χέρια, και ζητήστε του να περπατήσει πάνω στα πόδια σας. Όταν τα πόδια του φτάσουνε περίπου μέχρι τη μέση σας αφήστε το παιδί να πηδήξει προς τα πίσω σε ένα μεγάλο μαλακό μαξιλάρι ή στο κρεβάτι. Δώστε το αντίστοιχο ερέθισμα σε ένταση και ταχύτητα.
ΠΗΓΗ : ΧΑΒΑΤΖΙΟΓΛΟΥ ΕΙΡΗΝΗ
ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ
ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I. \
www.anaptixipaidiou.gr
ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΑΙΔΙΟΥ : ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΑΝ ΜΕΣΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου